Ako to vyzerá v podzemí Hornej brány? Boli sme sa tam pozrieť pred jej otvorením

Po sérii fotoreportáži prác na komplexe Hornej brány sme sa boli pozrieť aj do útrob podzemného objektu, ktorý bol vybudovaný v priestore podkovovitého predbránia. Interiér dvojpodlažného objektu je takmer dokončený a čoskoro pripravený pre budúceho nájomníka kaviarne či prvých navštevníkov.


Prostredníctvom fotografií Vás prevedieme týmto objektom a ukážeme, čo sa skrýva pod povrchom. Vstup do útrob podzemia a prehliadku priestorov nám sprostredkoval ochotný úradník oddelenia výstavby z Mestského úradu v Bardejove.

Vchádzame z Rhodyho ulice schodiskom, vedľa ktorého bude sklenenou šachtou premávať výťah zo suterénu a späť. Vstup je krytý skleneným prístreškom s vysoko pevnostného skla na nerezovej konštrukcii. Schodisko v oblúku kopíruje pôdorys objektu. Dostávame sa na prvé podzemné podlažie. (-1)

Tu sa nachádza budúca prevádzka kaviarne. Interiéru dominuje pôvodný hradobný múr predbránia, ktorý sa niekoľko desaťročí nachádzal niekde pod úrovňou vozovky alebo na ňom boli v minulosti dobudované sekundárne objekty, ktoré už nesúviseli s opevnením mesta. Múry hradobného opevnenia boli na niektorých miestach navýšené a prekryté železobetónovým stropom – pochôdzna plocha vonkajšej terasy so vstupom.

Na vnútornej časti hradobného múru rozpoznať už na prvý pohľad domurované časti, čo na estetike veľmi nepridáva. Zjednoteniu by pomohlo kompletné vyšpárovanie muriva. Zámerom však bolo prezentovať pôvodný múr v čo najautentickejšej forme.

Priestor kaviarne je zároveň aj najväčším priestorom v útrobách Hornej brány. Práve rozľahlý priestor vo vnútri podkovovitého predbánia umožnil uvažovať o umiestnení podzemnej prvádzky. Kedže v týchto priestoroch nenájdeme žiadne okná, dbalo sa na bohaté osvetlenie miestnosti. Betónový strop je doplnený o množstvo zavesných svietidiel. Zaujímavosťou je, že na podlahe nájdeme filcový koberec (na fotografii prekrytý plachtou) a v zadnej časti v zázemí kaviarne nájdeme dokonca aj sprchový kút. Takže budúci personál si môže dopriať aj rýchlu sprchu.

Priestor budúcej prevádzky s efektným osvetlením a dreveným obkladom stien pôsobí zaujímavo.

V zázemí kaviarne nájdeme sociálne zariadenie a niekoľko menších miestností na zabezpečenie bezproblémovej prevádzky.

Pohľad na barovú časť so vstupom na toalety a do priestorov pre personál.
Pohľad do prevádzkových priestorov kaviarne

Druhé podzemné podlažie (-2) bude okrem iného ponúkať propagačno – prezentačný priestor, kde sa navštevníci dozvedia niečo z histórie mesta a súčasťou bude aj malá expozícia nálezov z archeologického výskumu, ktorý prebiehal pred a počas výstavby, respektíve obnovy tejto časti fortifikačného sytému. Našlo sa množstvo stredovekej keramiky a iných predmetov.

Sklenené vitíny vo výklenkoch poskytnú priestor na prezentáciu histórie mesta.

Suterén objektu zo schodiskovej haly ústi priamo do hradobnej priekopy. Bude pristupný aj cez betónový tunel. Ten z exteriéru nápadne pripomína vstup do podzemného vojenského krytu. Tento prechod bol umelo vytvorený skrz vyše dvojmetrový múr mestského opevnenia. Konštrukčne je tento vstup z monolitického betónu, ktorého steny kopírujú okolitý terén. Je doplnený o sklenený prístrešok. Výškový rozdiel medzi týmto vstupom z priekopy a terasou je približne 6 metrov. Neskôr bude v ďalšej fáze rekonštrukcie k tomuto vstupu dobudovaný chodník.

Vstup do hradobnej priekopy je aj prezentáciou masívneho vyše dvojmetorvého múru, kde bol tento prechod dodatočne vysekaný. V pôvodnom hradobnom systéme by nemal obsolútne žiadne opodstatnenie.
Ešte raz pohľad na výstup zo schodiskovej haly s výťahom. Naľavo priestor budúcej expozície. Na pravej strane vitríny
Vstup do krytu CO? Nie, vstup do útrob predbránia, kde si dáte kávu alebo čaj.
Celkový pohľad na vstup z hradobnej priekopy spolu so vstupom z Rhodyho ulice.

Ústredným prvkom vstupnej haly ako aj celého podzemného objektu je celopresklená výťahová šachta s moderným výťahom. Ten poskytne aj imobilným návštevníkom pohodlný presun až na Rhodyho ulicu. Všetky priestory sú bez obkladu. Interiéru dominuje pohľadový betón. Pevne veríme, že občania budú mať k tomuto materiálovému riešeniu úctu a “neskrášlia” tieto verejné priestory fixkami či sprejom. Kto by očakával kamenný obklad, bude sklamaný. Surovosť monolitického betónu sa nemusí páčiť každému. Antracitovú žulu nájdeme len na schodisku a podlahe.

Na schodisku sú v stenách zapustené zvislé pásy led osvetlenia, ktoré budú okrem prirodzeného svetla prenikajúceho z vrchnej strany prístrešku nad schodiskom osvetľovať celý tento priestor. Na poriadok dohliadne bezpečnostná kamera. Kamery sú umiestnené na viacerých miestach v objekte a sú napojené na centrálny pult mestskej polície.

Led osvetlenie nájdeme aj v podlahe. Snáď nebude oslepovať ako na hornej terase. Prechod týmto priestorom by mohol byť nepríjemný.

V suteréne objektu je situovaná aj technická miestnosť kde je umiestnená vzduchotechnika.

Čo nám ale na celom diele akosi “nepasuje” je zvolený druh obkladu v sociálnych zariadeniach. Obklady s bielou glazúrou a farebnými akcentami nám do toho celého nejako neladia. Celý skelet objektu je z priznaného monolitického pohľadového betónu a na toaletách máme zrazu pocit, že sme u niekoho v kúpeľni v paneláku či rodinnom dome. Je to však na individuálnom posúdení každého, kto tieto miesta v budúcnosti navštívi. Možno to bolo zámerom architekta, aby sme sa tam cítili ako doma.

Toalety nájdeme ako na prvom podlaží – určené pre personal kaviarne, tak aj v suteréne pre verejnosť. Nechýba priestrannejšie wc pre imobilných.

Diskutabilné je tiež umiestnenie do očí bijúcich rozvodných skríň na vonkajšej strane časti predbránia. Vari nebola iná možnosť ako zapustiť sériu rozvodov priamo do kamenného múru? Výsledok pôsobí vskutku elektrizujúco.

Celý projekt na komplexe Hornej brány je súčasťou veľkého projektu „Obnova mestského opevnenia a jeho zapojenie do infraštruktúry mesta Bardejov, ktorý prebieha už takmer desaťročie. Autorom celého návrhu obnovy Hornej brány je architektonický atelér A-typ z Prešova, ktorý musel neskôr svoju víziu rekonštrukcie “Horného hradu” na základe výsledkov vykonaného archeologického výskumu mierne prepracovať. Výsledok je už v súčasnosti z veľkej časti realitou a veríme, že sa bude Bardejovčanom a návštevníkom mesta páčiť a stotožnia sa aj s víziou architekta, ktorej výsledkom by mala byť akási symbióza histórie so súčasnosťou.


PS: A kde je vlastne tá Horná alebo Južná brána? To nám prezradí asi len zmenšený model umiestnený na pripravenom podstavci. Pravdepodobne jej zachované (nezachované) zvyšky základov veže nedovolili priznanie náznaku pôdorysu v profile dlažby.

Plán mesta zo 16. stor. podľa Viktora Miškovského, veľkého znalca a dokumentaristu pamiatok na Slovensku. Vo vedute je zachytená aj poloha a podoba Hornej brány. Je otázne, nakoľko je táto predstava presná.

Takto by mala vyzerať celá táto časť mesta po dokončení a po nevyhnutnej asanácii dvoch domov, ktoré stoja na časti kamenného mosta v hradobnej priekope.

FOTOGALÉRIA:


SÚVISIACE ČLÁNKY:

Spracoval: M.M.
Ako to vyzerá v podzemí Hornej brány? Boli sme sa tam pozrieť pred jej otvorením
Hodnotené: 6 x
Zdieľajte alebo pošlite v správe

Podobné príspevky

1
Pridajte komentár

avatar
najnovšie najstaršie najlepšie hodnotené
Martin Kmec
Martin Kmec

Priestor ako stvorený pre komunitnú “chránenú ” kaviareň , ktorá by dala príležitosť možnosť handicapovaným osobám či skupinám z mesta a okolia. Ideálna možnosť ako dať príležitosť sa zapojiť do spoločnosti napr autistov ,vozičkárov , bezdomovcom atď.. len trocha chcieť treba. Vedenie mesta a kompetentné osoby, by sa mohli zamyslieť nad spoločenský úžitkom tohto priestoru.