Obnova Južnej brány s barbakánom, tzv. Horného hradu

Obnova Južnej brány s barbakánom, tzv. Horného hradu

Obnovu Južnej brány s barbakánom, tzv. Horného hradu si môžte pozrieť v podrobnej fotodokumenácii od začatia prác na odkrývaní pozostatkov týchto objektov na Rhodyho ulici.


„Bardejovský hrad sa prvýkrát spomína v roku 1407 v súvislosti s hospodárskym poradcom tridsiatkovej stanice v Bardejove Markom z Norimberku. Marek sa okrem iného pokúsil v Bardejove riešiť otázku bezpečnosti vyberania tridsiatku, a preto si tu ako správca tridsiatkovej stanice chcel vybudovať nejakú pevnosť – hrad. Pravdepodobne pre nedostatok vhodného miesta (v tom čase bol už Bardejov opevnený múrmi a baštami) rozhodol sa premeniť hlavnú mestskú bránu na hrad a ubytovať v ňom vlastnú stráž. Pri svojom rozhodnutí Marek vychádzal z výhodnej polohy Hornej veže. Čin Marka z Norimberka vyvolal nevôľu u obyvateľov mesta, lebo posádka hradu kontrolovala najdôležitejší príchod do mesta a neriadila sa podľa potrieb mesta. Preto Bardejovčania bojovali o to, aby Hornú bránu – hrad dostali opäť do svojej správy. Čo sa im aspoň čiastočne podarilo roku 1412, keď Žigmund, aby pomohol mestu za preukázanú vernosť, vyňal bránu i hrad z právomoci kráľovských výberčích desiatku a odovzdal ju mestu.


Brána ako hrad sa spomína ešte aj v 16. storočí, ale potom sa správy o Bardejovskom hrade strácajú a hrad – brána mala už iba svoju pôvodnú funkciu.
Dnes i napriek tomu, že sa zachovalo pomerne veľa súdobých písomných prameňov o premene mestskej Bardejovskej Hornej brány na hrad, nedá sa ani len načrtnúť pôdorys a fortifikačný systém tohto jedinečného stredovekého hradu na Slovensku. Bodku za odpoveďou na otázku, kde vlastne stál Bardejovský hrad, by mohol položiť až eventuálny budúci archeologický výskum v bližšom i vzdialenejšom okolí bývalej Hornej brány.“

zdroj: http://www.slovenskehrady.sk/bardejovsky-hrad

horny-hrad

Fotoreport z prebiehajúcich prác na obnove Južnej brány s barbakánom:


FOTODOKUMENTÁCIA: Archeologický prieskum, júl 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 3. august 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 7. august 2015 – začiatok obnovy priekopového múru

FOTODOKUMENTÁCIA: 13. august 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 22. august 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 27. september 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 25 . október 2015 – Pokračujúci archeologický prieskum na Rhodyho ulici odhalil pozostatky objektu štvorcového pôdorysu.

V reportáži Bardejovskej televízie sa objavili zábery na výkresy situácie riešenia tzv. Horného hradu resp. znovuvybudovanie hornej alebo južnej brány/barbakánu. Nákres zachytáva objavené fragmenty, ktoré boli odkryté archeologickým prieskumom s riešením tejto zóny s plánovanou prezentáciou tejto pamiatky a funkčným zapojením do infraštruktúry.
Čo je ale zaujímavé, že v nákrese sú zakreslené pôdorysy pôvodnej zástavby dvoch domov. Čiže z toho mi vyplýva, že je dosť možné, že s ich asanáciou sa nepočíta, čo by malo pre výsledný efekt celého tohto zámeru katastrofálny vplyv.
Ale je tiež možné, že nákresy vychádzajú len zo súčasných výsledkov archeologického výskumu a zachytávajú len polohu týchto domov, kedže tam reálne stoja a výskum sa ešte v miestach, kde sú postavené nerealizoval.

FOTODOKUMENTÁCIA: 27. október 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 9. november 2015 – panorámy, 9. november 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 30. november 2015 – Zmenená podoba Hornej brány s barbakánom, tzv. Horného hradu.

Pôvodný projekt prešiel výraznou premenou na základe zistení z vykonaného archeologického prieskumu.
Vstup na Rhodyho ulicu z priekopy sa presunul do druhého objektu brány a časť barbakánu medzi mostami sa značne zmenšila.

FOTODOKUMENTÁCIA: 1. december 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 29. december 2015

FOTODOKUMENTÁCIA: 6. jauár 2016

FOTODOKUMENTÁCIA: 29. február 2016

FOTODOKUMENTÁCIA: 15. marec 2016

FOTODOKUMENTÁCIA: 28. marec 2016

FOTODOKUMENTÁCIA: 17. apríl 2016

FOTODOKUMENTÁCIA: máj 2016


(Ďalší priebeh prác budeme priebežne aktualizovať)

Social share counter ERROR

Ohodnoť článok

Hodnotíte kliknutím na hviezdičku!

Priemerné hodnotenie / 5. Hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy. Buďte prvý!

Podobné príspevky

Subscribe
Upozorniť na
guest
0 (KOMENTÁRE)
Inline Feedbacks
View all comments
0
Pridajte komentár pod článkom. Ďakujeme!x