Cyklochodník pod Vinbargom už čaká na asfaltový koberec. Pozreli sme sa na prevedenie doterajších prác.

Cyklochodník pod Vinbargom už čaká na asfaltový koberec. Pozreli sme sa na prevedenie doterajších prác.

Práce na takmer 300 metrovej trase cyklochodníka pri ZŠ a MŠ na ulici pod Vinbargom pokročili. Sú takmer dokončené podkladové vrstvy, obrubníky, zámková dlažba, nové osvetlenie a zostáva položiť asfaltové plochy.


Maličké nedostatky sme našli prevažne v debarierizačných opatreniach v povrchoch dlažby. Nejedná sa však o dokončené dielo.

V celom úseku cyklochodníka je v časti pre peších už takmer kompletne uložená betónová dlažba. V dvoch tretinách novej trasy sú chodníky lemované betónovými odvodňovacími žľabmi.

V časti, kde nie je vymedzovací ostrovček, cyklopruh od chodcov oddeľuje okrem spomínaného žľabu aj varovný a signálny pás pre nevidiacich. Na okraji chodníka je teda uložená dlažba s reliéfom, ktorého súčasťou je aj navádzacia línia s drážkami v plnom profile chodníka.

Čo možno vytknúť, je nedôsledné prevedenie navádzacích pásov pri vstupe na chodník. V jednom prípade je dlažba uložená správne, inde kompletné riešenie chýba. Je možné, že v čase vyhotovenia fotografií sa nejedná o finálny stav prevedenia a nevylučujeme, že sa môže v procese výstavby zmeniť. Stretli sme sa s podobným postupom pri iných realizáciách. Nie je to však vždy pravidlo.

Správne uložené hmatateľné povrchy pre nevidiacich so zalomeným vodiacim pásom vpravo s navedením k prirodzenej vodiacej línii, teda k obrubníku chodníka.

Na fotografii nižšie má vstup na chodník síce dlažbu so signálnym a navádzacím reliéfom, kolmo vedený navádzací pás však nie je priebežne zalomený ku kraju chodníka do bezpečného priestoru.

Napojenie novej trasy chodníka k existujúcemu je prevedené veľmi neštandardne. Namiesto zarezania zámkovej dlažby do roviny nájdeme takéto riešenie.

Novo inštalovanému verejnému osvetleniu niekde bránia konáre stromov. Nevyhnutná bude ešte menšia prerezávka. Počas vegetačného obdobia to môže mať výrazný vplyv na efektivitu osvetlenia.

Pri vstupe do areálu školy, nie je cyklochodník konštrukčne nadradený pôvodnému vjazdu. Veríme, že v tomto úseku pretne túto komunikáciu aspoň zelený asfalt s výrazným dopravným značením s preferenciou pre cyklistov.

FOTOGALÉRIA:


SÚVISIACI ĆLÁNOK:

Spracoval: M.M.

Ohodnoť článok

Hodnotíte kliknutím na hviezdičku!

Priemerné hodnotenie / 5. Hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy. Buďte prvý!

Podobné príspevky

guest
0 (KOMENTÁRE)
Inline Feedbacks
View all comments
0
Pridajte komentár pod článkom. Ďakujeme!x
()
x