Rekonštrukcia Vily Rákoci a nerozhodný klampiar

Na rekonštrukcii objektu Šarišského múzea v Bardejovských Kúpeľoch sa pracuje aj počas zimných mesiacov. Zmeny registrujeme pri každej našej návšteve.


Medená strecha je pred dokončením a pokročili aj práce na fasáde tejto klasicistickej stavby zo začiatku 19. storočia. V prednej časti pri vstupe do budovy sa odstránli všetky dreviny a pracuje sa na odvlhčení základov objektu výstavbou paralelného múru hneď popri základoch stavby.

Kedže rekonštrukciu z exteriéru stavby dôkladne sledujeme už od jej začiatku, neušiel nám jeden zaujímavý detail, ktorý nás celkom pobavil. Ale pozrime sa najskôr na pôvodný stav Vily Rákoci, kde v súčasnosti sídli národopisná expozícia, expozícia Dejín Bardejovských Kúpeľov a Lekárenská expozícia.

Stav pred rekonštrukciou, jún 2017

Zamerajme sa však na jeden detail. Ním je riešenie zvodu dažďovej vody. Ryna je zapracovaná do rímsy medzi prvým a druhým podlažím a to sa pri rekonštrukcii zmenilo. Aspoň teda na krátky čas.

Ryna je vsadená do rímsy.

Počas rekonštrukčných prác dostalo múzeum nové medené ryny, no pri ich osádzaní došlo k malej zmene. Rímsa sa zamurovala a odkvap si musel nájsť inú komplikovanejšiu cestu. Klampiar to vyriešil priam šalamúnsky. Už vtedy sme sa zamysleli nad tým, prečo nebol zvod vedený popri múre západnej fasády, kde nie je rímsa tak plastická. Uspokojili sme sa napokon tým, že to bol isto zámer, ktorý mal túto strohú fasádu nejak ozvláštniť. Ďalej sme tomu nevenovali pozornosť. Až do doby…

Ryna obtekajúca rímsu, december 2017.
Tu niečo nie je v poriadku, december 2017.

Práce sa prehupli do roku 2018 a ďalšie zmeny na seba nenechali dlho čakať. Čo nás upútalo ako prvé bol vyrúbaný veľký strom naľavo od vstupu. No neušla nám ani jedna maličkosť. Ryna zmizla aj s celým svojim dôvtipným riešením.

Na obidvoch stranách bola napokon osadená na bočných stenách objetku. K tomuto riešeniu sa však realizátori rekonštrukcie dopracovali až po vskutku kurióznom prevedení. Našťastie zdravý rozum zvíťazil. Palec hore.

FOTOGALÉRIA:


SÚVISIACI ČLÁNOK:

Spracoval: M.M.
Rekonštrukcia Vily Rákoci a nerozhodný klampiar
Hodnotené: 5 x
Zdieľajte alebo pošlite v správe

Podobné príspevky

Pridajte komentár

Buďte prvý a povedzte svoj názor

avatar